Bolo(-en-mato)
Trichophorum cespitosum
Cyperaceae
Nom en français : Scirpe cespiteux.
Descripcioun :Aquesto bolo fai de mato dins li bas-palun, li tourbièro e riéusset de mountagno sus sòu séusous. L'espigueto de 3 à 6 mm èi souleto au bout de la cambo. Se vèi tres escaumo esterlo e lusènto e la pu basso, mai pounchudo, s'atrovo èstre quàsi o pu longo que l'espigo. La subsp. que trachis en Prouvènço, ié dison cespitosum.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 5 à 35 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Trichophorum
Famiho : Cyperaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 3 à 6 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Si
Autour basso e auto : 400 à 2600 m
Aparado : Noun
Abriéu à setèmbre
Liò : Tourbièro
- Riéusset
- Bas-palun
Estànci : Mountagnard à Aupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Trichophorum cespitosum (L.) Hartm., 1972
(= Scirpus cespitosum L., 1753 )
Espargo-fèro
Asparagus acutifolius
Asparagaceae
Àutri noum : Aspàrgou, Espargasso, Roumanin-couniéu, Roumiéu-couniéu, Pèd-de-Róumi.
Nom en français : Asperge sauvage.
Descripcioun :L'espargo-fèro es uno planto bèn couneigudo de nòsti garrigo e éusiero. A la fin de l'ivèr sort de terro, èi lou moumen de l'acampa ! Pièi la tijo devèn duro coume uno co-rudo. Flouris tardié, raramen avans juliet.
Usanço :Coume l'avèn di, s'acampo à la primo pèr li meleto. La planto èi proun bono pèr la santa, richo en vitamino (A, B, C, PP...) e en sau mineralo (P, Mn...). Fai pissa (óudour de 1,2-ditiole) e es un pau lachativo.
Port : Aubret
Taio : 0,4 à 2 m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Asparagus
Famiho : Asparagaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 3 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Juliet à óutobre
Liò : Garrigo
- Éusiero
- Champino
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Asparagus acutifolius L., 1753